Vaststellingsovereenkomst.nl

 

Outplacement


Uiteraard kan een werknemer die wordt ontslagen denken:
'Ik zoek het zelf allemaal uit'.

Maar: ontslagen worden geeft meestal een grote psychische klap, en in de periode daarna is men (al solliciterend) zonder werk. Gewoonlijk zakt het zelfvertrouwen dan snel. En verliest men een beetje (door een gebrek aan omgeving met andere mensen) de oriëntatie op wat men leuk vindt en waar men goed in is. En staat men er alleen voor, bij het zoeken van vacatures en het opvangen van klappen.

Loopbaanoriëntatie...of Tweede Spoor = ziekteherstel (externe deskundigen!) PLUS outplacement

Daarom is outplacement zeer aan te bevelen. Dit kan een werknemer natuurlijk uit eigen portemonnee proberen te betalen en vervolgens af te trekken bij de belasting, maar dat is moeilijk. Gemakkelijker is het de werkgever te vragen outplacement als aparte post op te nemen in de afkoopsom. Een normaal bedrag is 6.000 euro ex BTW. Voor de werkgever zijn deze kosten immers aftrekbaar als bedrijfskosten.

Belangrijk is dat u een bureau kiest dat zowel loopbaanoriëntatie doet als dat meezoekt naar concrete vacature. Mail AJB, ArbeidsJuridischBuro, als u tips wilt wie een goede:

 • ziekteherstelpartij is
 • outplacement partij


Bij vermoeden van burnout is Stichting Burnout op http://burnout.nl een prima partij. Zij doen ook spoor twee, als werknemer en werkgever denken dat na burnoutherstel toch geen lange gemeenschappelijke toekomst is.

Geen heil bij deze werkgever? Kies snel voor Spoor Twee!

Soms houden werkgevers onnodig lang vast aan spoor 1.....elke dag de werknemer bellen zodat die niet tot rust komt, doen alsof ze de zieke werknemer ooit weer terug willen....dat is een bepaald soort 'juridische terreur' om de zieke werknemer 'eronder te houden' en zo lang mogelijk te kunnen:

 • intimideren zodat de werknemer 'gek geworden' zelf ontslag neemt
 • intimideren zodat de zieker werknemer - heel onverstandig - toch een vaststellingsovereenkomst tekent
 • zoeken naar ANDERE redenen dan 'ziek zijn' om de werknemer te ontslaan. 'Pick a fight' heet dat mooi op zijn Amerikaas, de werkgever probeert ruzie uit te lokken met de werknemer zodat de werkgever op grond van 'verstoorde arbeidsverhoudingen', 'grof taalgebruik' of 'gewichtige reden' kan ontslaan
 • ontslaan op basis van werkweigering (!!!). De bedrijfsarts heeft niets te zeggen, deze heeft alleen een adviserende rol, betaald door de werkgever. Dus de werkgever beslist of u ziek bent. Al hebt u 42 graden koorts, als de werkgever bepaalt dat u 'niet ziek bent', dan moet u alsnog naar het werk!

  Schakel dan heel snel uw huisarts in die OPSCHRIJFT dat u ziek bent en x weken ziekteverlof nodig hebt, of schakel gratis ArbeidsJuridischBuro (AJB) in.

  Als de werkgever zegt '42 graden koorts, ik geloof er niets van, kom werken' of zegt '42 graden koorts, toch moet je komen werken' moet u dan doen.

  Doe dan vooral niet meer dan waartoe u in staat bent, ga desnoods op de vloer liggen bij de werkgever, praat met collega's, maar blijf niet weg.

  Schakel snel AJB in EN uw huisarts, en laat HEN MAILEN met werkgever PLUS bedrijfsarts !! En bij burnout, beter dan de huisarts: Stichting Burnout